fbpx

Vrei sa pornesti un business si nu stii de unde sa incepi?

Am observat in ultima perioada faptul ca tot mai multe persoane isi manifesta intentia de a-si deschide propria afacere. Acesta este un lucru imbucurator; cu cat se vor deschise mai multe business-uri profitabile in Romania, cu atat mai mult vom avea de castigat din punct de vedere  economic. In contrast cu acesta situatie, exista un numar mare de antreprenori care abandoneaza aceasta calatorie, deoarece nu cunosc pasii pe care trebuie sa ii urmeze odata cu lansarea business-ului.

            Am definit cativa pasi pe care sa ii ai in vedere si care sa te ajute in parcurgerea drumului antreprenorial:

  • Este nevoie sa iti definesti clar ideea de afacere si care este scopul business-ului tau. Este ideal sa ai o pasiune pe care sa incerci sa o transformi intr-o afacere; in felul acesta ti-ar fi mai facil sa te ocupi de business, astfel ca o vei face cu mare placere. Dacă alegi să pasesti intr-un domeniu care nu te atrage, doar pentru ca studiile atesta un castig semnificativ, exista posibilitatea sa nu reusesti sa cresti afacerea, ba din contra, sa o inchizi mult prea devreme.
  • O data ce ti-ai conturat foarte bine ideea, este important să realizezi un studiu de piata si sa identifici care sunt nevoile pietei, dar și cum le poate rezolva propunerea ta de business. Indicat ar fi sa iti creionezi modelul de business, astfel incat sa ai o privire de ansamblu asupra afacerii tale.
  • Defineste-ti cu claritate segmentul de clienti caruia te adresezi. Incearca sa realizezi un profil al clientului tau ideal, care sa cuprinda numele acestuia, varsta, hobby-uri, ocupatie, statut profesional, pozitie in societatea și alte informatii relevante despre o zi din viata sa.
  • Următoarea etapa este să stabilești clar care este propunerea de valoarea pe care societatea ta o va distribui in piata. In aceasta etapa este esential sa identifici care sunt concurentii tai si să te gandesti, in special, la felul in care te vei diferentia pe piata.
  • Stabileste modul prin care vei ajunge la clienți: care sunt canalele de distributie prin care produsele sau serviciile tale ajung la ei.
  • Ocupa-te de bugetul de venituri si cheltuieli. Este obligatoriu sa ai un plan financiar pe care sa il urmezi de la inceput si care sa fie adaptat pe parcurs, in functie de dezvolatarea afacerii tale.
  • Exista situatii in care este indicat sa apelezi la sfatul unui specialist din domeniu.  Cheltuia initiala cu acesta poate fi substantial mai mica comparativ cu costurile care pot fi generate de lipsa de experienta sau necunoasterea informatiilor.

            Asa cum au reusit numerosi antreprenori sa puna pe picioare business-uri profitabile si de sucees, poti ajunge si tu unul dintre ei cu un plan bine structurat.       

autor:Andreea Moldovan <andreeamldv@yahoo.ro> 

Site-ul nostru îți oferă cookie-uri . Adică prăjiturele, în traducere din engleză. Aceastea sunt mici cantități de informație, stocate pe calculatorul tău, ce ne ajută să îmbunătățim experiența ta pe acest site.

Open chat
Ai nevoie de ajutor?
Salut.👋.
Cu ce pot sa te ajut?