fbpx

Sediul social sau profesional – tu pentru ce optezi?

Pentru a putea infiinta un PFA (persoana fizica autorizata) sau II (intreprindere individuala) este nevoie de un spatiu care sa aiba destinatia de sediul profesional. În cazul unui SRL (societate cu raspundere limitata sau a altor forme juridice este nevoie de un spatiu care sa fie utilizat drept sediul social al intreprinderii.

            Pentru a putea folosi un spatiu in oricare dintre cele doua situatii, este nevoie de incheierea unui contract de comodat sau de inchiriere intre PFA sau persoana juridica (SRL, SA etc) si persoana fizica sau juridica de la care se inchiriaza spatiul care va servi drept sediu social sau profesional. Contractul de comodat se incheie intre parti atunci cand nu se percepe tarif de chirie pe sediu, iar contractul de inchiriere se incheie atunci când pe spatiul inchiriat proprietarul percepe chirie.

            Contractul de comodat este utilizat cel mai adesea in situatia in care titularul PFA sau persoana juridica este si proprietarul imobilului. De asemenea, exista posibilitatea ca si in cazul contractului de inchiriere, titularul PFA sau persoana juridica sa fie proprietarul spatiului. Sunt unele situatii in care proprietarul spatiul percepe o chirie lunara firmei pe care o administreaza cu scopul de a fi remunerat prin plata chiriei. Chiar daca persoana juridica/ PFA este reprezentata de cel care are dreptul de proprietate asupra imobilului, contractul de comodat/ inchiriere  se incheie intre PFA/ persoana juridica și persoana fizică sau juridica, daca imobilul este detinut de o firma.

            Un aspect foarte important la care trebuie sa fie atenti cei care decid sa ofere imobilul spre inchiriere ca sediu social este destinatia declarata a spatiului. Exista trei scenarii in care un spatiu poate fi incadrat:

  1. Rezidential – nu sunt gazduite sedii de firmă, astfel ca acesta este utilizat de persoane fizice in scop personal;
  2. Nerezidențial – sunt gazduite sedii de firma care desfasoara diferite activitati economice sau de birou;
  3. Mixt – sunt gazduite atat persoane juridice, cat si persoane fizice, care locuiesc in spatiul respectiv. În acest caz, spatiile destinate fiecarei activitati pot fi delimitate specific.

Este de retinut ca atunci cand un imobil este utilizat in scop rezidential, impozitul aferent acestuia este stabilit conform grilei de impozitare pentru persoanele fizice.

In situatia in care in interiorul unui imobil este gazduit un sediu social, se desfasoara si activitate economica, iar cheltuielile cu utilitatile sunt decontate pe firma, atunci spatiul se considera a fi nerezidential. În cazul acesta, valoarea impozitului este mai mare, dar pentru a plăti cota cea mai mica de impozitare aferenta spațiului nerezidential, este nevoie de un raport de evaluare intocmit de catre un evaluator autorizat care va fi depus la primarie pana in 31 martie a fiecarui an.

In ceea ce priveste spatiile cu destinatie mixta, daca la sediul social nu se desfasoara activitate economica si nici nu se deduc cheltuielile cu utilitatile, atunci este nevoie ca proprietarul imobilului sa depuna la primarie o declaratie pe propria raspundere prin care mentioneaza faptul ca in spatiul respectiv persoana juridica nu desfasoara activitate economica si nici nu deconteaza cheltuielile cu utilitatile. În felul acesta, nu este nevoie de raport de evaluare, iar cota e impozitare va fi stabilita dupa grila pentru spatiul rezidential.

Autor:Andreea Moldovan <andreeamldv@yahoo.ro>

Site-ul nostru îți oferă cookie-uri . Adică prăjiturele, în traducere din engleză. Aceastea sunt mici cantități de informație, stocate pe calculatorul tău, ce ne ajută să îmbunătățim experiența ta pe acest site.

Open chat
Ai nevoie de ajutor?
Salut.👋.
Cu ce pot sa te ajut?