Exista numeroase situatii in care antreprenorii inteleg gresit rolul contabilului in cadrul unei societatii. Scopul acestui articol este cel de clarificare a atributiilor care revin contabililor și managerilor de societati.
Una dintre cele mai frecvente conceptii gresite este cea referitoare la planificarea financiara; antreprenorul sau managerul unui business considera ca este rolul si datoria contabilului sa se ocupe de planificarea financiara a societatii, ba chiar de realizarea si implementarea unei strategii financiare care sa ajute business-ul in dezolvatare. In acest context, rolul contabilului este cel de a inregistrat scriptic activitatea desfasurata de agentul economic din luna care a trecut. De asemenea, datoria contabilului este cea de a intocmi situatii financiare si de a mentine legatura cu Institutiile de Stat, care reglementeaza/ monitorizeaza domeniul de business din Romania. Concret, un contabil inregistreaza activitatea firmei din luna care tocmai s-a incheiat si transmite informatiile catre Institutiile de Stat.
Antreprenoirii traiesc cu premiza ca in orice moment contabilul poate fi contactat cu scopul de a oferi informatii actuale despre activitatea business-ului lor. Exista situatii in care contabilul poate oferi anumite informatii la zi, dar, de cele mai multe ori, informatiile existente in contabilitate sunt decalate cu o luna.
Pentru o buna functionare a afacerii este recomandat ca cel care gestioneaza business-ul sa foloseasca anumite tool-uri prin care sa poata monitoriza situatia financiara a firmei in timp real; in felul acesta se poate beneficia de suficient spațiu de manevra in cazul in care apare un eveniment neprevazut care poate afecta sanatatea afacerii. Datorita supravegherii business-ului, antreprenorul va putea să își reorienteze planul stabilit și să ia cea mai buna decizie. Mentionam aici faptul ca nu este sarcina celui din conducerea companiei sa efectueze inregistrarile financiare; indicat este ca el sa urmareasca fluxurile financiare ale intreprinderii. Cu ajutoul unui soft de tip Cashflow sau chiar a unui excel, cheltuielile si veniturile pot fi înregistrate si previzionate.
Situația ideala in care o afacere se poate dezvolta armonios este atunci cand cei din conducere stabilesc planul de afaceri pe care il monitorizeaza si il adapteaza periodic la conditiile din piata, cunoscand in timp real indicatorii economico-financiari relevanti in domeniului in care activeaza societatea. In urma acestui pas, intervine contabilul, care inregistreaza activitatea din luna care s-a incheiat si transmite raportarile financiare Institutiilor de Stat. Contabilul comunica ulterior conducerii intreprinderii eventualele neconcordante descoperite, care pot afecta buna desfasurare a activitatii si oferă, daca sunt solicitate, sugestii privind activitatea intreprinderii.
Autor:Andreea Moldovan andreeamldv@yahoo.ro