fbpx

Relatia dintre asociati

Pentru a putem infiinta o societate este nevoie de cel putin un asociat. Daca lucrurile stau mult mai simplu in cazul firmelor in care exista un singur asociat, de cele mai multe ori, situatia se complica atunci cand, in spatele intreprinderilor, sunt mai multi parteneri.

Foarte multe business-uri s-au inchis din cauza neintelegerilor dintre asociati și nu din cauza insuccesului produselor oferite sau serviciilor prestate. In cazul societatilor cu raspundere limitata, intalnim adesea situatii in care exista doi asociati, fiecare dintre ei cu detinere a cate 50 % din partile sociale. Acesta modalitate de distribuire a partilor sociale nu este recomandata, deoarece niciodata cei doi nu vor contribui in aceeasi masura si nu se vor implica la fel de mult in activitatea firmei. Desi exista foarte putine afaceri care au atins succesul in formula aceasta, distributia partilor sociale in mod egal poate eroda relatia dintre asociati si poate afecta sau distruge business-ului.

Inaintea asocierii este recomandat ca persoanele implicate sa stabileasca foarte clar in actul constitutiv care sunt responsabilitatile si beneficiile fiecaruia. Indiferent daca sunt doar doi sau mai multi implicati in afacere, indicat este ca unul dintre parteneri sa fie majoritar si sa fie cel care isi asuma si ia decizia finala.

O alta conjunctura in care este probabil sa apara neintelegeri este cea in care, in business, sunt implicati membrii familiei sau prietenii. Inceputul va parea unul promitator, insa neintelegerile si punctele diferite de vedere vor destabiliza afacerea. Fiecare persoana implicata in business considera ca viziunea sa este cea corecta si cea dupa care trebuie sa fie condus business-ul. De asemenea, în cazul asocierilor intre rude sau prieteni, in majoritatea cazurilor, cei care nu isi ating target-urile nu vor fi trasi la raspundere. Vor exista situații in care acestia vor ramane intr-o zona de confort si nu isi vor manifesta interesul in directia business-ului, deoarece sunt constienti ca nu vor fi trasi la raspundere.

Intr-o alta ordine de idei, este absolut necesar sa existe comunicare intre parteneri; acestia trebuie sa se consulte in momentul in care apar situatii tensionate sau neprevazute. Cu toate acestea, este necesar ca de la inceput sa fie stabilit cel care va lua decizia finala, in acest mod putand fi eliminate discutiile inutile si in contradictoriu.

Consideram ca unul dintre cele mai importante lucruri care contribuie la succesul unei afaceri este trasarea, de la inceput, a unei bariere intre business si prietenie sau relatii de rudenie, in cazul in care societatea este alcatuita din familie sau prieteni.

Autor:Andreea Moldovan <andreeamldv@yahoo.ro>

Site-ul nostru îți oferă cookie-uri . Adică prăjiturele, în traducere din engleză. Aceastea sunt mici cantități de informație, stocate pe calculatorul tău, ce ne ajută să îmbunătățim experiența ta pe acest site.

Open chat
Ai nevoie de ajutor?
Salut.👋.
Cu ce pot sa te ajut?