Este mai bine sa imi desfasor activitatea drept persoana fizica autorizata sau este indicat
sa infiintez o societatea cu raspundere limitata? Aceasta este o intrebare pe care si-o adreseaza foarte multe persoane la inceput de drum. Ei bine, cel mai potrivit raspuns este: depinde.
Pentru a putea lua aceasta decizie este foarte important sa stabilim concret ceea ce
vrem sa facem si sa previzionam modul in care ne vom desfasura activitatea. Exista numite situatii in care un PFA este mult mai avantajos decat un SRL. De asemenea, uneori poate fi mult mai benefic sa iti desfasori activitatea sub forma unei societati cu raspundere limitata decat sub forma unei persoane fizice autorizate. Tocmai de aceea, vom prezentate puncta principalele caracteristici ale fiecarei entitati.
Este indicat sa funcționezi ca si persoana fizica autorizata daca activitatea pe care o vei
desfasura este restransa. Din punct de vedere contabil, PFA-ul este ușor de gestionat, deoarece contabilitatea se ține în partida simpla; acest lucru iti permite tie sa asiguri contabilitatea, astfel că nu ai nevoie de studii de specialitate. Tot ceea ce este necesar este sa inregistrezi incasarile si platile efectuate lunar, in numerar si prin banca, intr-un registru de incasari si plati. Pana in data de 25 mai este nevoie sa depui declaratia unica pentru veniturile realizate in anul precedent si veniturile estimate pentru anul in curs. In cazul in care nu te descurci, poti apela cu incredere la un contabil. Din punct de vedere fiscal, este nevoie sa platesti un impozit de 10 % pe profitul realizat, iar daca veniturile totale anuale depasesc 12 salarii minime pe economie (27.600 de lei) mai trebuie sa platesti inca 10 % (2.760 de lei) contributii la stat, chiar si daca esti angajat si contribui lunar cu plata acestora. Avantajul in cazul acestei forme de organizare este faptul ca banii incasati se pot folosi si in scopuri personale, dar cheltuielile deductibile, vor fi doar cele care au legatura cu domeniul de activitate al PFA-ului.
Un SRL este mult mai complex fata de un PFA din punct de vedere contabil, deoarece
contabilitatea se tine in partida dubla si este nevoie de o persoana calificata care sa poate face toate operatiunile necesare. De asemenea, trebuie incheiate diferite situatii financiare si depuse lunar si anual diverse declaratii pe care doar un contabil le poate intocmi si semna. Un SRL este ideal atunci cand volumul de activitate este mai mare si se previzioneaza o cifra de afaceri de cel putin cateva mii de euro sau chiar zeci de mii de euro anual. In cazul acestei forme juridice, banii incasati nu pot fi utilizati si in scopuri personale, iar cheltuielile realizate pot fi doar cele care sunt in concordanta cu activitatea firme, astfel ca banii firmei sunt separati de banii proprietarului. Din punct de vedere fiscal, impozitul platit de un SRL poate fi de 16 % din profit daca veniturile anuale depasesc un milion de euro sau de 1 %, respectiv 3 %, din venit, în funcție de numărul de salariați, daca veniturile anuale sunt sub un milion de euro. Este important de mentionat faptul ca impozitul perceput pentru plata dividendelor este de doar 5 %.
Inainte de a decide sub ce forma vrei iti desfasori activitatea, analizeaza aceste aspecte
si alega forma de organizare care ti se potriveste cel mai bine.
autor:Andreea Moldovan <andreeamldv@yahoo.ro>