fbpx

Nivelul de educatie din Romania

In articolul de astazi ne-am propus sa abordam un subiect mai sensibil, destul de
vehiculat in ultimii ani, si anume, nivelul de educatie al populatiei din Romania. Datele
prezentate in randurile de mai jos au fost preluate de pe site-ul Institutului National de Statistica,iar analiza acestora reprezinta interpretarea noastra personala.


Cunoastem deja faptul ca, din pacate, Romania ocupa ultimele locuri din Uniunea
Europeana in majoritatetea topurilor. In ceea ce priveste nivelul de educatie al populatiei, situatia este una deloc incurajatoare.Din anul 1990 aproape cu 50% a scazut numarul absolventilor din invatamantul preuniversitar, primar si gimnazial, insa s-a dublat numarul studentilor inscrisi in invatamantul universitar de licenta. Majoritatea absolventilor de doar doisprezece clase au o activitate secundara, separata de locul de munca principal, de unde concluzionam ca acestia sunt nevoiti sa lucreze suplimentar pentru a se intretine si pentru a avea un trai decent. Intr-un numar mult mai mic, aproape un sfert din procentul absolventilor de liceu, sunt cei care au studii universitare si desfasoara o activitate secundara. Acestia castiga salarii mai mari avand studii superioare, astfel ca nu sunt nevoiti sau nu doresc sa desfasoare activitati extra job.

Din numarul total de persoane
care au o activitate secundara, majoritatea au varsta cuprinsa intre 35 de ani si 49 de ani.
Procentul cel mai ridicat in cazul ratei saraciei relative se regaseste in gospodariile
formate din doi adulti cu trei sau mai multi copii. Din pacate, in anul 2019 61,3% dintre aceste familii traiau in saracie, ceea ce inseamna ca le era foarte dificil sau chiar imposibil sa isi trimita copii la scoala, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care nivelul de educație este atat descazut.


Din anul 2016 (10,37 de lei) și pana in 2019 (22,99 de lei), cheltuielile medii lunare
pentru investitii au crescut consecutiv, însă valoarea este una nesemnificativă. Acest
comportament generează efecte negative asupra nivelului de educației, dar și a celui financiar. Cu cat investitiile populatiei, institutiilor sau cele externe sunt mai scazute, cu atat mai greu se va dezvolta economia nationala.

Autor:Andreea Moldovan <andreeamldv@yahoo.ro>

Site-ul nostru îți oferă cookie-uri . Adică prăjiturele, în traducere din engleză. Aceastea sunt mici cantități de informație, stocate pe calculatorul tău, ce ne ajută să îmbunătățim experiența ta pe acest site.

Open chat
Ai nevoie de ajutor?
Salut.👋.
Cu ce pot sa te ajut?