Lider vs Manager

In articolul de astazi ne-am propus sa discutam despre caracteristicile principale ale unui
lider și ale unui manager.
Cu siguranta cu totii am luat parte la situatii in care s-a discutat despre comportamentul
celui care conduce o echipa. In functie de cum este perceput stilul de conducere al liderului sau al managerului, acesta este mai mult sau mai putin apreciat. Cand parerile sunt preponderent pozitive, cel mai probabil este vorba despre un lider care se află la conducere. In cazurile in care parerile tind sa fie negative, este foarte posibil ca în conducere să fie un manager.Pentru a distinge diferența dintre cele două roluri, vom mentiona caracteristicile care stau la baza fiecaruia: liderul este cel care coboara la acelasi nivel cu echipa cu care lucreaza, se implica activ in desfasurarea activitatilor, este un exemplu pentru cei din jur si ofera mereu ajutor si sprijin cand este nevoie, asumandu-si toata vina pentru greselile comise de echipa lui. De cealalta parte a baricadei, managerul, de cele mai multe ori, se considera superior celorlalti membri ai echipei, considerand ca doar el are dreptate; adesea se implica doar pasiv in activitati si este greu accesibil atunci cand este nevoie de sprijin sau de ajutor pentru echipa.
Modul in care sunt delegate sarcinile si trasate obiectivele sunt alte diferente substantiale
intre cele doua roluri. Un lider poate fi recunoscut cu usurinta, deoarece acesta discuta in primul rand cu echipa si apoi stabileste obiectivele, tinand cont de capacitatea intelectuala a membrilor.
Un lider va lasa la latitudinea echipei drumul pe care il alege pentru atingerea obiectivelor
propuse, iar in cazul in care este nevoie, va interveni cu sfaturi utile pentru a redresa situatia si pentru a oferi un stimul persoanelor din subordine, tocmai pentru a le putea repozitiona pe drumul corect. In ceea ce priveste un manager, acesta va seta anumite obiective tinand cont, in primul rand, de propriile interese. Majoritatea managerilor considera ca ei detin adevarul absolut,astfel ca membrii echipei trebuie sa ii urmeze. Vor exista putine situatii in care un manager va tine cont de abilitatile si competentele echipei. In cazul in care rezultatul obtinut nu este satisfacator, comportamentul managerului va fi unul nu tocmai plăcut fata de echipa pe care o conduce.
Exista asemanari de comportament intre cele doua roluri, insa ceea ce face diferenta este
modalitatea de gestionare a situatiilor imprevizibile si a esecurilor. Motivarea membrilor echipei este un aspect definitoriu pentru ca proiectele sa fie cu reusita.

Autor:Andreea Moldovan <andreeamldv@yahoo.ro>


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Site-ul nostru îți oferă cookie-uri . Adică prăjiturele, în traducere din engleză. Aceastea sunt mici cantități de informație, stocate pe calculatorul tău, ce ne ajută să îmbunătățim experiența ta pe acest site.

Open chat
Ai nevoie de ajutor?
Salut.👋.
Cu ce pot sa te ajut?