fbpx

Impozitul pe venit

Persoanele fizice care genereaza anumite venituri in tara noastra, altele decat cele salariale, sunt nevoite sa le declare la ANAF, deoarece acestea sunt impozabile. Printre sursele posibile de venit amintim: activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, silvicultura, piscicultura si, nu in ultimul rand, transferul titlurilor de valoare sau orice alte operatiuni cu instrumente financiare.
Declararea veniturilor se face prin intermediul Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorare de persoanele fizice. Declaratia trebuie depusa la organul fiscal pana la 25 mai in fiecare an, pentru veniturile generate in anul precedent. De asemenea, sunt anumite cazuri in care este necesar sa se completeze si sectiunea referitoare la veniturile estimative pentru anul in curs dupa depunerea declaratiei. Capitolul I al declaratie cuprinde informatii despre veniturile realizate in anul precedent, iar capitolul II cuprinde informatii despre veniturile estimative pentru anul in curs dupa depunerea declaratiei.
Exista doua posibilitati prin care se aplica cota de impozit aferenta veniturilor generate si anume: determinarea venitului net in sistem real sau prin norma de venit. In cazul persoanelor fizice impozitate in sistem real, se va aplica un procent de 10 % pentru venitul net realizat (venit total – cheltuieli deductibile, daca este cazul). Cei care se incadreaza in categoria persoanelor impozitate dupa norma de venit, vor achita o valoare fixa a impozitului pana la un anumit plafon, indiferent de veniturile realizate pana la acel plafon.
Este foarte important de mentionat faptul ca daca pe parcurul unui an, o persoana fizica inregistreaza venituri mai mari de 12 salarii minime pe economie, acesta va trebuie sa plateasca si contributii in valoarea de 10 % din suma celor 12 salarii minime pe economie. Practic, daca venitul generat este de 30.000 de lei, atunci contribuabilul, pe langa impozitul pe venit, va trebui sa mai suporte si contributiile în valoare de: 2.760 de lei (12 * 2.300 salariul minim pe economie)/10%). Aceste contributii in valoare de 2.760 de lei se achita o singura data, chiar si in cazul in care persoana fizica este angajata si contribuie lunar la plata CAS si CASS.
În încheiere, dorim să menționăm faptul că în cazul veniturilor generate de chirii, sunt deductibile cheltuieli în proportie de 40% din veniturile brute. Mai exact, cota de impozitare de 10 % se aplica venitului brut – 40 %, care sunt cheltuieli deductibile. De exemplu, pe parcursul unui an, o persoana fizica incaseaza 10.000 de lei din chirii. Acesta are dreptul sa deduca cheltuieli in valoare de 4.000 de lei (40 % din 10.000 de lei), iar cota de impozitare de 10% se va aplica venitului net in valoare de 6.000 de lei (10.000 – 4.000 de lei = 6.000 de lei); valoarea impozitului va fi de 600 de lei, in cazul in care venitul brut anual nu depaseste 12 salarii minine pe economie (27.600 lei) sau de 600 lei + 2.760 lei (contributii CAS si CASS), daca venitul brut depaseste 12 salarii minime pe economie.

Autor:Andreea Moldovan andreeamldv@yahoo.ro

Site-ul nostru îți oferă cookie-uri . Adică prăjiturele, în traducere din engleză. Aceastea sunt mici cantități de informație, stocate pe calculatorul tău, ce ne ajută să îmbunătățim experiența ta pe acest site.

Open chat
Ai nevoie de ajutor?
Salut.👋.
Cu ce pot sa te ajut?