Traim intr-o lume in care lucrurile se schimba si evolueaza treptat si continuu, iar dinamica oraselor este din de in ce mai activa. Si noi, ca oameni, ne pliem pe agitatia oraselor, astfel ca devenim stresati, iar zilele noastre sunt cel mai adesea reprezentate de o goana continua dupa bani. Alergam dupa bucati de hartie sau plastic, o mare parte dintre noi devenind “angajati” ai bancilor pentru 20 sau 30 de ani, doar pentru a putea dipune de un imobil, ipotecat, achizitionat prin credit.
Economia mondiala este axata pe consum; suntem indemnati la cumparaturi, indiferent daca produsul sau serviciul respectiv ne este sau nu de folos. Cel mai adesea achizitiile pe care le facem au o baza emotionala; ne dorim sa impresionam persoanele din jur sau sa umplem goluri din interiorul nostru cu lucruri materiale.
Pe parcursul vietii, de multe ori, alegerile financiare pe care le facem ne afecteaza drumul catre libertatea financiara doar pentru simplu fapt ca ne dorim, pe moment, sa avem in posesie produse a caror valoare este determinata de o eticheta si care, se devalorizeaza cu rapiditate.
Muncim de dimineata pana seara, insa nivelul financiar nu creste proportional cu munca pe care o depunem. Mereu exista dorinta de a face achizitii, astfel ca odata ce veniturile cresc si cheltuielile vor creste odata cu ele. Cheltuielile emotionale sunt justificate mereu de scuze, insa in acest mod vom intra intr-un cerc vicios in care niciodata veniturile nu ne vor fi de ajuns, indiferent de sumele incasate. Un lucru cert este ca viitorul financiar nu este un aspect pe care il luam in calcul, desi este foarte posibil sa fim surprinsi in anii urmatori de modul in care o sa involueze situatia financiara personala.
Perioada activa este una in care muncim cu totii pana la epuizare, iar asteptarile noastre din partea statului sunt cele de sustinere la batranete, insa, de cele mai multe ori, aceste venituri sunt foarte mici si insuficiente pentru toate cheltuielile necesare acestei etape ale vietii. Este posibil sa realizam cand ajungem la varsta a treia ca nu am avut un comportament financiar adecvat, dar, din pacate, de cele mai multe ori este va fi prea tarziu.
Este esential ca pe parcursul vietii sa pastram un echilibru in ceea ce facem, mai ales in ceea ce priveste cheltuielile; in felul acesta vom avea un plan de rezerva in situatiile neprevazute.
autor:Andreea Moldovan <andreeamldv@yahoo.ro>