fbpx

Cum ne setam obiectivele?

Atingerea obiectivelor este un subiect extrem de dezbatut in prezent. Setarea lor este un
prim pas, insa, cum punem in aplicare acest aspect? Exista persoane care isi stabilesc obiective marete, in timp ce alte persoane mizeaza pe obiective joase. Tu cum procedezi de obicei? Esti genul de persoană care tinteste sus sau esti genul de persoana realista, care stabileste obiective mici, tocmai pentru a fi sigur ca le poate atinge?
Cu siguranta exista unii oameni care isi stabilesc obiective asemanatoare cu cei pe care ii
admira sau idolatrizeaza. Acest lucru nu functioneaza de cele mai multe ori, pentru ca fiecare dintre noi suntem unici si trebuie sa avem in vedere setarea unor obiective in functie de personalitatea, determinarea și, nu in ultimul rand, de atitudinea noastră.
Am luat in vedere o serie de pasi care trebuie luati in considerare atunci cand ne setam un
obiectiv:


Stabilirea obiectivului – acest prim pas trebuie sa fie cat mai specific si foarte bine
definit, deoarece trebuie sa stim cu exactitate ce ne dorim. Este eronat sa stabilim obiective generale cum ar fi “imi doresc o masina noua”; ideal ar fi sa mentionam modelul masinii, culoarea, dotariile etc. Obiectivul trebuie sa fie descris si vizualizat in detalii.


Dimensiunea obiectivului – daca setam un obiectiv prea mare s-ar putea sa fim
dezamagiti in cazul in care nu il atingem; daca obiectivul este prea mic si prea usor de atins, s-ar putea sa nu fim suficienti de satisfacuti dupa ce obtinem ceea ce ne-am propus. Tocmai de aceea, obiectivul trebuie sa fie suficient de mare, astfel incat sa ne scoata din zona de confort si sa ne provoace. Este mai interesant sa ratam atingerea unui obiectiv de 1.000.000 euro venit anual, decat sa atingem un obiectiv de 100.000 euro anual. In primul caz, s-ar putea sa ratam obiectivul,dar sa reusim sa facem 600.000 sau 700.000 de euro care, oricum, sunt mai mult decat al doilea obiectiv de 100.000 de euro.

Orizontul de timp – in cazul in care nu stabilim un orizont de timp, exista posibilitatea sa
amanam sa facem pasi in directia in care trebuie sa mergem. De aceea, trebuie sa stabilim foarte clar in cat timp ne propunem sa ne atingem obiectivul si sa facem tot ceea ce tine de noi sa ajungem acolo.


Motivatia – este nevoie un nivel ridicat de motivatie in cazul obiectivelor marete, iar,
daca aceasta nu exista, s-ar putea sa ne pierdem interesul pe parcursul drumului. Este necesar sa avem incontinuu o sursa de motivatie care sa ne determine sa ne gandim la obiectiv dimineata si sa ne ofere suficienta energie, astfel incat sa facem pasi marunti in fiecare zi pentru atingerea telului propus.
Este necesar si sanatos ca atunci cand ne apropiem de atingerea obiectivul setat, sa ne
stabilim un alt obiectiv si mai maret. In modul acesta vom fi mereu activi si motivati sa realizam lucruri marete.

Autor:Andreea Moldovan <andreeamldv@yahoo.ro>

Site-ul nostru îți oferă cookie-uri . Adică prăjiturele, în traducere din engleză. Aceastea sunt mici cantități de informație, stocate pe calculatorul tău, ce ne ajută să îmbunătățim experiența ta pe acest site.

Open chat
Ai nevoie de ajutor?
Salut.👋.
Cu ce pot sa te ajut?