fbpx

Cariera sau maternitate? Sau poate amandoua?

Realitatea este ca relatia dintre o cariera de succes si perioada de maternitate este o enigma. Aceste doua subiecte sunt tratate cel mai adesea separat de catre mame, negasind un echilibru intre cariera si maternitate.

            Cert este ca imbinarea celor doua activitati, viata profesionala si viata de parinte, este una care presupune sacrificii.

Exista situatii de succes in care viata de parinte poate fi corelata cu cea profesionala, insa aici intervin doi factori: personalitatea copilului si activitatea profesionala. Desfasurarea activitatii la domiciliu, daca job-ul iti permite aceasta schimbare, ar putea fi un pas catre o cariera de succes si o perioada de maternitate fericita.

Varianta ca job-ul sa fie desfasurat de la birou este una moderna si actuala, chiar si la cateva luni de la nasterea copilului, fiind adoptata de tot mai multe mame. Desigur, in cazul acesta este nevoie de o persoana de incredere in grija careia sa fie lasat cel mic. In aceasta situatie productivitatea va fi, cu siguranta, la un nivel mai ridicat decat in cazul desfasurarii activitatii de acasa. Aceasta separare fizica intre rolul de angajat sau antreprenor si cel de parinte poate fi una benefica si pentru copil; odata ajuns acasa parintele, ii va oferi celui mic toata atentia de care are nevoie, nemaifiind distribuita si catre activitatile profesionale.

            Unul dintre cele mai benefice aspecte ale reusitei imbinarii carierei cu maternitatea este partea financiara. Existenta a doua surse de venit va permite economisirea a mai multor bani, care ulterior pot fi investiti sau cheltuiti pe nevoile sau chiar dorintele familiei.

            Stimularea intelectuala este un alt motiv pentru care mamele aleg sa nu renunțe la cariera pe perioada maternitatii. Intreruperea brusca a activitatilor poate aduna frustrari, care ulterior sunt revarsate asupra copilului. O monitorizare atenta a starilor este esentiala, astfel incat limitele psihologice sa nu fie depasite.

            Renuntarea la timpul pentru ea insasi si oboseala care se va acumula de pe urma celor doua activitati pe care o mama le va intreprinde sunt sacrificiile care vin odata cu incercarea de a crea un echilibru intre cariera si maternitate; oboseala se poate transforma in epuizare, avand impact negativ asupra starii fizice si psihice atat a mamei, cat si a celui mic.

            Impletirea carierei profesionale cu activitatea mama este o decizie care ramane la latitudinea fiecarei femei, luata in functie de nevoile ei si ale bebelusului si de domeniul în care isi desfasoara activitatea la locul de munca. Exista o varianta de succes pentru fiecare mama. Este nevoie de urmarea instinctului, curaj si disciplina!

Autor:Andreea Moldovan <andreeamldv@yahoo.ro>

Site-ul nostru îți oferă cookie-uri . Adică prăjiturele, în traducere din engleză. Aceastea sunt mici cantități de informație, stocate pe calculatorul tău, ce ne ajută să îmbunătățim experiența ta pe acest site.

Open chat
Ai nevoie de ajutor?
Salut.👋.
Cu ce pot sa te ajut?