fbpx

Adaptează-te noii realități!Strategii și idei concrete de implementare.

In randurile de mai jos am spicuit cateva idei de la inceputul e-book ului scris de Norbert Leskó, directorul firmei MiniCRM, și-a adunat gândurile într-un document care îți deschide ochii cu privire la ce înseamnă „noua realitate”, de ce lucrurile nu vor reveni la normal și modul în care companiile se pot adapta la această situație.De asemenea, el a mai explicat de ce consideră că este o datorie morală a angajatorilor să întreprindă toate măsurile posibile înainte de a recurge la concedieri și ce măsuri concrete pot fi luate înainte.

Adaptează-te noii realități! Strategii și idei concrete de implementare

“Noua realitate” Cu noua realitate te-ai întâlnit deja și tu. Aceasta este prezentă la știri, când pornești televizorul, pe internet, în social media, în viața de zi cu zi. Este acolo atunci când comanzi mâncare, când curierul îți lasă pachetul la ușă și fuge, sau, când primești un e-mail că se amână din nou un concert sau un eveniment. Este chiar și atunci când te îndrepți spre magazin, dar îți dai seama că acum este intervalul orar pentru pensionari. Te întâlnești cu acest lucru în fiecare zi și peste tot. Ceea ce poate nu ai realizat încă este că aceasta nu este doar o noutate temporară. Nici într-un caz. Aceasta este o nouă ordine normală a lucrurilor. Acesta este noua normalitate. Sau cel puțin va deveni foarte curând noua normalitate. Prin urmare, primul și cel mai important lucru pentru tine, în calitate de lider, este să te confrunți cu faptul că această perioadă de „tranziție” nu va dura doar câteva săptămâni, care pot fi rezolvate cu un concediu sau o suspendare. Conform unor estimări, epidemia poate ajunge la nivelul de vârf în România în luna iunie sau iulie 2020. Și să nu uităm că vârful nu înseamnă nici pe departe sfârșitul epidemiei sau al restricțiilor! În plus, este din ce în ce mai clar pentru toată lumea că atâta timp cât nu există niciun medicament sau vaccin funcțional, în baza estimărilor optimiste, poate dura cel puțin 12 luni, și nu vom avea o schimbare semnificativă. Așadar, datorită epidemiei, ne putem aștepta la restricții pentru multe luni îndelungate, iar economia nu se va reface peste noapte, după câteva luni de ”somn de vară”. Acestea fiind spuse, nu este nici pe departe o soluție bună să așteptăm „sfârșitul”, care, din păcate, este încă departe. Să nu mă înțelegi greșit, nu vreau să te sperii. Nu vreau să spun că a venit sfârșitul lumii și trebuie să te dai bătut. Dimpotrivă. Te încurajez să accepți în sinea ta că aceasta este noua realitate care va fi în curând una „familiară”. Iar dacă abordezi astfel situația, vei putea merge mai departe cu succes. Așadar, înfruntă cu sinceritate situația și acceptă această nouă stare ca fiind una normală. Adaptează-te la situație și pregătește-te pentru următoarele perioade dificile!

Salvarea locurilor de muncă a oamenilor: este datoria noastră morală În ciuda faptului că această criză s-a răspândit la nivel global abia de 2-3 săptămâni, în martie 2020 în Statele Unite numărul persoanelor care solicită ajutor de șomaj a ajuns deja la 3,3 milioane, acesta fiind o cifră record. Însă nu este nevoie să mergem atât de departe: relativ aproape de noi, în Austria, sute de mii de oameni au rămas fără loc de muncă în ultimele săptămâni. În România, în prezent suntem într-o situație mai bună în acest sens, deși zeci de mii de oameni și-au pierdut deja locurile de muncă din cauza răspândirii virusului corona. Situația tristă este că acesta este doar începutul. În cazul în care companiile, care momentan se află într-o poziție de așteptare, nu se adaptează la noua realitate cât mai curând posibil, acestea se vor fi în curând în situație în care vor fi obligate să își concedieze angajații. Nu vor mai fi concedii obligatorii pe care se le dea angajaților, nu vor mai exista perspective de soluționare și nu se vor mai putea aștepta la nimic. Așadar, acum încă mai ai ocazia să faci ceva! Acum trebuie să faci tot ce îți stă în putință pentru a preveni acest lucru înainte de a fi prea târziu! În calitate de manager, percepția mea este că, dacă angajații mei mă ajută să-mi construiesc compania pe timp de pace, atunci eu, la rândul meu, am datoria să fac totul pentru ei în perioadele dificile. Este datoria mea să fac tot ce pot pentru a salva locurile de muncă și salariile în cadrul companiei mele. Mi se pare o atitudine inadecvată faptul că într-o situație de acest gen, unii lideri își concediază colegii ridicând din umeri, spunându-le: „nu am de ales, ceea ce a funcționat până acum, nu mai funcționează în continuare”. A fi lider înseamnă să îți asumi o mare responsabilitate: responsabilitatea atât pentru companie, cât și pentru angajații companiei tale. Prin urmare, consider că este datoria mea personală și morală să îi sprijin pe cei care stau lângă mine în timp de pace. Îmi doresc să-mi pot privi fiicele în ochi în orice moment și să le spun că da, am făcut tot posibilul! Și până în acest moment îmi văd compania ca o afacere de familie. Compania este oarecum a doua mea familie. O comunitate. Iar în conformitate cu valorile mele morale, un lider are datoria de a avea grijă de membrii comunității sale

O picătură în mare? 

Când există o ocupare completă a forței de muncă și o afacere falimentează, muncitorii își pot găsi un loc de muncă relativ ușor. Dar momentan cazul este altul. Șomajul a crescut dramatic în ultima lună, în timp ce  numărul de anunțuri pentru locuri de muncă vacante a scăzut cu până la 70% în unele zone. Și exemplul nostru arată acest lucru: la jumătatea lunii martie, am încetat complet recrutarea, deși, de obicei, avem 3-5 poziții deschise în paralel. Putem avea în vedere faptul că dacă cineva își pierde locul de muncă acum, va rămâne fără serviciu timp de mai multe luni. Oricine se găsește în această situație va avea probleme serioase în a-și finanța propriile mijloace de trai, iar consumul acestor persoane pe piață va scădea din motive evidente. Consumul deja a scăzut dramatic de la declararea stării de urgență, nu numai pentru întreprinderi, ci și pentru persoanele fizice: ne amânăm vacanțele, nu vom ieșim pentru distracții și nu vom cumpăra nimic din ce nu trebuie neapărat să cumpărăm acum. În acest moment face economii și o persoană care are un loc de muncă, care practic trăiește bine, iar cei care nu au un loc de muncă, economisesc drastic. Așadar, numărul clienților scade, acest fenomen fiind prezent pe fiecare piață. În calitate de lider al unei companii mici, s-ar putea să crezi că ești doar o picătură în mare, sau un pește micuț în ocean pentru a trăi cu clișee de genul acesta. Însă economia este asemenea unui rechin: dacă nu înoată, se îneacă. Dacă creșterea se va opri, totul se va prăbuși. Și acest lucru depinde de toată lumea, deci, și de compania ta. A ne opri nu este o soluție. Concedierea angajaților nu este o soluție. Mai mult, concedierea angajaților ar trebui să fie o opțiune de ultimă urgență atunci când vine vorba de salvarea companiei tale. În schimb, trebuie să îți regândești compania în noua realitate. Și trebuie să te ocupi de lucrurile asupra cărora ai influență. În cele ce urmează, îți voi oferi sfaturi care să te ajute să te adaptezi la noua ta situație de viață, să-ți poți păstra compania și să îți întreții nu numai propria familie, ci și cea a angajaților tăi care au fost acolo pentru tine în timp de pace și te-au susținut să îți construiești compania alături de ei. Responsabilitatea angajaților: cum pot contribui ei la această situație? Înainte de a trece la sfaturile special concepute pentru manageri, să acordăm o atenție și responsabilității angajaților. Atunci când este vorba despre supraviețuirea companiilor și păstrarea locurilor de muncă, ar fi o greșeală să nu abordăm lucrurile și din perspectiva responsabilității angajaților. Putem spune că a sosit momentul în care toți angajații trebuie să înceteze să vină cu motive, să găsească scuze perpetue, precum să se victimizeze, și, în schimb, să-și asume rolul de colegi care luptă activ, care sunt proactivi și cu imaginație.

În continuare, vei găsi în document:Posibile strategii de supraviețuire;Metode pentru adaptare și schimbare de profil;Exemple și idei concrete, fezabile.

Dacă ți-a trezit interesul randurile de mai sus trimite-mi te rog un mail folosind formularul “contact” de mai sus și avand acordul celor de la minicrm.ro pot sa-ți trimit e-book ul integral.

sursa: MiniCRM Zrt. https://www.minicrm.ro

Alte subiecte

Puterea Pasiunii în Afaceri

Noi, cei de la Velcont, punem un accent puternic pe pasiunea și dragostea pentru afacerea noastră. Aceste două elemente reprezintă motorul care ne împinge să

CITEȘTE MAI MULT

Site-ul nostru îți oferă cookie-uri . Adică prăjiturele, în traducere din engleză. Aceastea sunt mici cantități de informație, stocate pe calculatorul tău, ce ne ajută să îmbunătățim experiența ta pe acest site.

Open chat
Ai nevoie de ajutor?
Salut.👋.
Cu ce pot sa te ajut?